Nieuwsbrief Beekbergen Najaar 2014

Het Beekbergens Toneel

We hebben er zelf veel plezier aan beleefd, zowel tijdens de repetities als vanavond tijdens de uitvoering. Met deze woorden sloot Jansje Ribbink, voorzitter van Het Beekbergens Toneel vrijdag 24 oktober 2014 de avond af. En gelet het applaus had het publiek ook een fijne toneel-avond gehad. Om 19.00 uur melden de eerste bezoekers zich al bij de grote zaal van De Hoge Weye en hadden alle gelegenheid een goede plaats uit te zoeken. Dat werd later wel anders. De zaal was volledig gevuld. HBT gaf een uitvoering van de door Joh.E.G. Ruiter geschreven klucht “Die dekselse Lena Hopsasa”. Het was humoristisch en verrassend en gaf met enige regelmaat aanleiding voor een lachsalvo.

Geert Knol (op voortreffelijke wijze gespeeld door Tonny v.d. Beld) was het meer dan zat dat zijn familie duidelijk alleen maar op zijn verjaardag komt omdat ze op zijn geld uit zijn. Ook dit jaar komen zijn schoonzus Sien Knol en haar dochter Aafke Knol (gespeeld door Jansje Ribbink en Janine Ribbink) weer logeren. Dat geldt ook voor Geerts achternicht Janny Meyer en haar man Pieter (gespeeld door Aline v.d. Brink en Agnes Geradts). Deze laatste speelde de manne-lijke rol omdat er, zo werd er meegedeeld een tekort aan mannen was. Ze deed het overigens prima. Terug naar Geert. Hij bedenkt een list om de familie eens goed te pakken te nemen. Nadat hij zijn buurman Berend (Herman Konijnenberg) en buurmeisje Martje en haar vriend (Christa Hartgers en Martin Bresser) heeft gevraagd een oogje in het zeil te houden en zich vooral ook te ontfermen over zijn vriendin Lena uit Hongarije die komt logeren, gaat hij een dagje weg.

Bij de start van het tweede bedrijf maken we kennis met Lena. Het is Geert die een schitterende metamorfose heeft ondergaan en onherkenbaar voor zijn familie en buren deze rol overtuigend en met veel humor speelt. De dialogen die dan tussen Lena en de familie van Geert ontstaan geven voor Geert de bevestiging dat de familieleden echt alleen maar uit zijn op zijn bezit. Geen middel of methode wordt door de familie geschuwd om geld en goederen van Geert te ver-krijgen. Nichtje Aafke wordt op voorstel van haar moeder en tante in de rol van Baron van Drenthe tot aan ’t Wat geplaatst om zo Lena te paaien en haar de code van de bankpas van Geert te ontfutselen. Lena verweert zich en ook dat plan loopt op niets uit. Het is in het derde bedrijf voor de familie zeer onthutsend wanneer Geert bekend maakt dat hij Lena was en zo dus al hun gesprekken heeft kunnen volgen en hun snode plannen om het servies en het zilveren bestek al vast maar te verdelen omdat zij dachten dat Geert -nadat hij voor een dag onvindbaar was- niet meer zou terugkomen. Op luchtige wijze werd dit familietafereel gebracht, maar de moraal …………….!

De zaal zat niet alleen vol met Beekbergenaren. Er waren Klarenbekers, Apeldoorners en ook uit de andere omliggende dorpen waren er bezoekers. Beide avonden waren er ca. 200 bezoekers. Het decor zag er weer perfect uit(Jannes Buitenhuis en zijn ploeg), de grime werd verzorgd door Gratia Konink en de regie was in handen van Gerda v.d. Beld. En als dat nodig was konden de acteurs een beroep doen op de souffleur Gerda de Groot.

En natuurlijk ontbrak de verloting niet. In maart is er de voorjaarsvoorstelling, het was weer een echt onvervalst avondje Beekbergens Toneel.

2014-10 Nieuwsbrief dorpsraad 1

2014-10 Nieuwsbrief dorpsraad 2

RTV Apeldoorn

Woensdag 24 september 2014 hebben Jannes, Gerda en Jeroen een bezoek gebracht aan de radio studio van RTV Apeldoorn. Zij hebben in het programma 'de vereniging' uitgebreid verteld over Het Beekbergens Toneel.

 

 

Dorpsvizier

 

Nieuwsbrief Beekbergen

Stentor